اشتغالاقتصاد مقاومتیاقتصادیتعاون و کارآفرینیصنعتگزارش ویژه

خودباوری و حمایت، راه نجات صنعت کشور

قطعه سازی با قابلیت رقابت جهانی

مهدی یوسفی-اقتصاد روز،به رغم تبلیغات منفی مبنی بر اینکه ایرانی‌ها حتی نمی توانند لوله هنگ بسازند و فقط می توانند آبگوشت بزباژ بپزند با کمی گشت در میان صنایع کشور به خوبی می‌توان دستاوردها و پیشرفت‌های کشور را شاهد بود چنانکه  دستگاه تولید پلیمر خودرو‌های داخلی با  خودر‌های درجه یک آلمانی برابری و رقابت می‌کند.

به گزارش اقتصاد روز گروه قطعات خودرو عظام از 12 شرکت بزرگ تولیدي بزرگ تشکیل شده است. موضوع کسب و کار گروه، تولید قطعات خودرو است و فعالیت آن از سال 1376 آغاز شد و تا کنون ادامه دارد. شرکتهای عضو گروه در تهران و استان‌های مختلف دیگر از جمله آذربایجان شرقی، گیلان، البرز و اصفهان استقرار یافته‌اند و شرکت “مادر” نیز با نام “گروه قطعات خودرو عظام” ثبت و در تهران مستقر است.
اخذ لیسانس‌های معتبر و همکاري‌هاي فنی، با بهره‌گیري از تکنولوژي‌هاي روز دنیا از شرکت‌هاي صاحب‌نام جهانی از قبیلMando ،Mahle ،Bosch و Valeo از جمله دستاوردهای این گروه بوده که در دو دهه گذشته ضمن تولید قطعات مهم و با کیفیت، توانمندي‌هاي بالاي خود را در پشتیبانی از صنعت خودرو کشور به اثبات رسانیده است.
گروه عظام با 12 کارخانه فعال، بزرگترین تولیدکننده قطعات اصلی خودرو در بخش خصوصی بوده و با پشتیبانی از خطوط تولید خودروسازان و تامین نیاز بازار لوازم یدکی خودرو به اشتغال زایی مستقیم برای حدود 5000 نفر در کارخانجات عظام و به صورت غیرمستقیم بیش از 25000 نفر در صنعت قطعات خودرو، سهم بسزایی در افزایش تولید ملی ایفا نموده است.


صنعت کشور از جمله در حوزه قعطه سازی شاید به خاطر نبود آگاهی عمومی و فضاسازی‌های منفی صورت گرفته از سوی محافل رسانه‌ای و اقتصادی که بعضا آن سوی مرزها به پنهان کاری دستاوردهای جوانان ایران زمین می‌پردازند چنان که باید و شاید مورد پردازش و توجه عموم قرار نگرفته است. شاید بسیاری ندارند که چه صنایع کشور که داشته‌هایی دارد و همین صنعت قطعه سازی چه پیشرفت‌های چشم گیری دارد و حتی می تواند با صنایع مشابه جهانی خود رقابت داشته باشد. رقابتی که البته خودباوری و حمایت دولتی و مردمی را می‌طلبد تا به سرانجام مورد نظر در توسعه صنعت کشور و حضور در رقابت جهانی دست یابد.

شرکت سازه سیم پویش در استان البرز یکی از این شرکت‌هاست که سیم کشی‌های داخل خودرو و ایجاد دسته سیم را تولید می‌کند، به گفته مهندس علی آذری مدیرعامل این شرکت ۴۰ درصد دسته سیم مس بوده و مس در ایران تولید شده و روکش‌های درجه T۲ در ایران تولید می‌شود و روکش‌های T۳ و T۴ از خارج وارد می‌شود گرانول این روکش‌ها از خارج وارد می‌شود.

شرکت‌های دسته سیم ساز با وارد نشدن T۴ به مشکلات بسیاری برای تولید دسته‌سیم مواجه شده اند، چنانکه به گفته مدیرعامل این شرکت تحریم به اندازه خود تحریمی‌های داخل برای صنعت دسته سیم سازی مشکل درست نکرده و اگر پول وجود داشته باشد همین امروز نیز می‌توان اجناس را به داخل وارد کرد.به گفته مهندس علی آذری این شرکت دسته سیم سازی قصد داشته برای سال جدید نزدیک به ۴۰۰ نفر را استخدام کند، ولی با وجود مشکلات اخیر این طرح متوقف شده است، خودروساز روزی ۲۷۰۰ خودرو در سال گذشته تولید می‌کرد که امسال به ۱۲۰۰ خودرو در روز رسیده است.

یکی از مشکلات قطعه سازان بد عهدی مالی خودروسازان است چنانکه وضعیت مطالبات از خودروسازان واریزی‌ها به این شرکت با تاخیر مواجه شده است، مشکل اصلی این قطعه سازان نبودن قیمت روز است، برای قطعه ساز مس را کیلیویی ۳۲ هزار تومان و با دلار ۴۲۰۰ تومانی محاسبه کردند در صورتی که مس در بازار ۵۵ هزار تومان در بورس است.

به گفته مدیرعامل این شرکت، ایران خودرو و سایپا قیمت‌ها را برای آینده متعادل خواهند کرد و از این نظر مشکلی برای آنان وجود نخواهد داشت مشکل اصلی این روز‌ها کم شدن تولید و کار کردن با ظرفیت کم این کارخانه‌های قطعه ساز است.

خودروسازان مطالبات را به این شرکت نداده و این شرکت به شرکت‌های کوچکتری که در زنجیره تولید قرار دارند بدهکار است و زمانی یک بخش از صنعت از بین رود تمام آن زنجیره از بین خواهد رفت. به گفته مدیر عامل این شرکت ۳۰ درصد از پرسنل این شرکت تعدیل شده‌اند و این شرکت با تمام ظرفیت خود دسته سیم تولید نمی‌کند.

اولین امری که در صنعت خودرو باعث خودکفایی شده صنعت دسته سیم سازی بود، ولی این صنعت، صنعت سودآوری در قطعه سازی نبوده وتن‌ها به علت اینکه مس در داخل کشور تولید می‌شود این صنعت برای خودروسازان ما اهمیت ویژه‌ای دارد. دسته سیم تشکیل شده از سیم‌های مختلفی است که مانند رگ‌های خون در بدن انسان عمل کرده و یک شبکه ارتباطی را در خودرو ایجاد می‌کند.

این سیم‌ها با نقشه‌های دقیقی ترسیم شده و به دقت هر کدام از این سیم‌ها باید به بخشی ازخودرو متصل شود، هفت دسته سیم اصلی در خودرو وجود دارد و چندین دسته سیم فرعی در همه جای خودرو تعبیه می‌شود، تولید دسته سیم‌های ۲۰۶ و ۲۰۷ از خدمات این شرکت بوده و این شرکت توان تولید دسته سیم‌ها برای خودرو‌های دیگر را نیز دارد.

 

نمونه دیگر این صنایع قطعه سازی را در اشتهارد نیز می‌توان دید چنانکه در شهرک صنعتی اشتهارد شرکت «تارا ذوب» وجود دارد که در زمینه قطعات ریخته گری آلمینیومی با بهره گیری از دستگاه‌های دایکست پرفشار به دو صورت محفظه گرم و محفظه سرد راه اندازی شده است.

مرادی مدیر منابع انسانی شرکت تارا ذوب از کسانی است که حرف‌های بسیاری درباره قطعه سازان و مشکلات آنها دارد چنانکه او می گوید:  این شرکت در مرداد ۱۳۸۸ به بهره برداری رسیده و این شرکت علاوه بر قطعات خودرو ست‌های قابلمه ۱۲ پارچه نیزتولید می‌کند و ظرفیت سالانه آن ۵۰۰۰ تن آلمیونیوم در سال است ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم در این کارخانه مشغول بوده تحریم‌ها آن چنان بر این کارخانه تاثیر نداشته و این کارخانه قصد صادرات به خارج از کشور را نیز دارد و در حال ارسال اولین محموله اجناس به ترکیه است، فناوری این دستگاه‌ها به روز بوده و تمام این دستگاه‌ها با فناوری سال ۲۰۱۴ میلادی است.

 

 

در کمال شهر کرج کارخانه استام صنعت یکی از  کارخانه‌هایی است که در صنعت دینام سازی و برف پاک کن و فن خودرو مشغول بوده و با داشتن آزمایشگاه محصولات را به صورت تخصصی آزمایش کرده و اگر مشکلی در تولید بود به سرعت بازیابی و یا رفع می‌شود. حتی این کارخانه آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد بوده و واردات محصولات دینام و برف پاک کن و فن خودرو با تائید آزمایشگاه این کارخانه انجام می‌شود.در کارخانه تولید فرایند سیم پیچی به دو صورت دستی و با دستگاه صورت می‌گیرد و افزاد زیادی در حال فعالیت برای ساختن این قطعه‌های الکترونیکی خودرو هستند.

 

 

 

از این دست کارخانه‌های مولد و تولید گر در اطرافمان بسیار است و با کمی گشت و گزار می‌توان آنها را یافت در حالی که به رغم مشکلات فراوان برای صنعت کشور تلاش می‌کنند. مثلا در جاده مخصوص شرکت پلیمرسازی سازه پویش قرار دارد.  این کارخانه در زمینه پلیمرسازی -رویه و زیر داشبورد خودرو مورد استفاده می‌گیرد- فعال بوده و حتی قسمتی از پلیمر شیشه‌ای یخچال‌های سامسونگ در این کارخانه تولید می‌شود.بخشی از  این کارخانه تولید تراشه‌های الکترونیک بوده که این قسمت با استاندارد‌های روز دنیا طراحی شده که خطری برای کارگران و مهندسان این بخش ایجاد نکند، و گرد و غبار و ذرات وارد این بخش نشود، این بخش کلین روم بوده و تمام دستگاه‌های هواساز در این بخش با دقت بسیار و مطابق با استاندارد‌های روز تولید شده است.

 

تراشه‌های الکترونیکی که در بخش‌های مختلف خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد در این بخش تولید می‌شود، دستگاه‌های این بخش کاملا پیشرفته بوده و هر تراشه الکترونیک در ۶ تا ۷ مرحله تولید می‌شود و درصد خطا در هر تراشه الکترونیکی یک در ۵۰۰۰ تراشه الترونیک است که مقدار بسیار کمی بوده و با انجام سنجش‌های الکترونیکی آن میزان خطا نیز مشخص خواهد شد.

آنچه گفته شد بخشی از صنایع قطعه سازی کشور است که سندی بر توان کشور برای تولید قطعات مرغوب و هم تراز با استانداردهای جهانی است. پس این سوال در ذهن ایجاد می شود که با وجود چنین قطعه سازانی مشکل خودروی کشور کجاست؟ در کنار برخی سوء مدیریت‌ها مشکل کیفیت این روز‌های خودرو‌های داخلی نگاه اشتباه خودروسازان در بحث‌های مختلفی نظیر پلت فرم سازی است وگرنه کارخانه‌های تولید قطعه در کشور با دقت و فناوری‌های روز قطعات را تولید می‌کنند و خودروسازان باید نگاه کیفی سفارش محصولات با کیفیت را به قطعه سازان دهند. تمام شواهد نشان می‌دهد دستگاه تولید پلیمر خودرو‌های داخلی و خودر‌های درجه یک آلمانی یکسان است و اگر خودباوری و حمایت را به چاشنی مهارت و تلاش اضافه کنیم قطعا صنعت خودروی کشور از این وضعیت خارج خواهد شد. صنایع قطعه سازی کشور را باید صنعتی مستحکم و قابل دانست که اگر کمی مورد توجه و عنایت مسئولان و مردم قرار گیرد قطعا می‌تواند بخش مهمی از رفع نیازهای داخلی کشور و حتی تحقق بخش صادرات برای کشور باشد.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا