اقتصاد بین المللاقتصادیگزارش ویژه

مصوبات ارزی دولت گریبانگیر فعالان اقتصادی کیش/دیوان عدالت ورودکند

فعالان اقتصادی جزیره کیش در دیدار با مدیران منطقه آزاد کیش خواهان رفع مشکلات واردات و صادرات کالا و همچنین مصوبه ارزی دولت شدند.

به گزارش اقتصاد روز به نقل از  مهر، فعالان اقتصادی جزیره کیش در دیداری با مدیران منطقه آزاد کیش به بیان مشکلات و دغدغه هایشان پرداختند. رکود بازار، کاهش چشمگیر حضور گردشگران و عدم برنامه ریزی مناسب برای تقویت اقتصاد در جزیره کیش مهمترین مسائلی بود که از سوی این فعالان مطرح شد.

رحمان سادات نجفی مدیر عامل جامعه بازاریان جزیره کیش در این دیدار با اشاره به شرایط و ضوابط جدید و سختگیرانه نحوه واردات کالا به جزیره کیش بیان داشت: تصویب و ایجاد مقررات جدید با روح قوانین مصوب مناطق آزاد در سال ۷۳  تناقض دارد.

وی با اظهار اینکه دولت بابت کنترل ارز مشکلات و ‌چالش های متعددی در مناطق آزاد به خصوص کیش ایجاد کرد، عنوان کرد: ثبت سفارش کالا جهت شفاف سازی و تسری آن مناطق أزاد و اصرار دولت برانجام این قوانین در مناطق أزاد مشکلات سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی را بی شمار کرد. البته از طریق دیوان عدالت اداری پیگیر موضوع هستیم تا دستور توقف موقت این مجوز جهت فعالیت سرمایه گذاران در مناطق أزاد را دریافت کنیم.

مصوبات ارزی دولت سد راه فعالان اقتصادی کیش

نجفی خاطرنشان کرد: البته از طریق دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد با تشکیل کارگروهی پیگیر امور بودیم و با تعریف الگوی مناسب و ارایه آن امیدواریم در صورت تصویب، این مشکلات از روی دوش مناطق آزاد برداشته می شود. با این طرح حتی می توانیم از ارز تخصیص یافته نیز جهت ثبت سفارش استفاده کنیم .

به گفته وی، علیرغم اینکه این الگو مورد موافقت دبیرخانه و سازمان توسعه تجارت وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت اما با مخالفت وزیر اقتصاد و دارایی و کمیسیون ماده ۱۴ وزیران روبرو شد. امروز ما به گفتمان مشترک نیاز داریم و همدلی و انسجام کمک خواهد کرد تا بسیاری از مشکلات و گرفتاریها را پشت سر بگذاریم.

نجفی اضافه کرد: متاسفانه این سیاست گذاری های غیر کارشناسی نه تنها هیچ‌ کمکی به مناطق آزاد نکرده و کاهش آمار قاچاق کالا کمکی نکرد، شاهد افزایش آمار قاچاق و سفرهای خارجی هم وطنانمان هم هستیم.

برخی از پروژه های غیرصنعتی چهره جزیره کیش را نازیبا کرده اند

محمد رضا سعیدی معاونت اقتصادی سازمان منطقه آزاد کیش بیان داشت: در یک سیستم اقتصادی ما با چند نوع عدم اطمینان مواجه هستیم، عدم اطمینان بازار، تکنولوژی و محیط از موضوعاتی است که می توان یک سیستم اقتصادی را تحت شعاع خود قرار دهد. ما در ابتدای ورود به کیش ضمن بررسی و کالبد شکافی اولیه اقدام به بررسی آسیب شناسی در جزیره با ایجاد کارگروه های مختلف کردیم.

وی با بیان اینکه سوال اساسی که در سازمان داشتیم راههای رسیدن به وضع موجود و مطلوب بود، عنوان کرد: اقتصاد کیش مبتنی بر دارایی های فیزیکی است و بخش اقتصادی ما ما مبتنی بر نوآوری ضعیف وکم توان است. آمارهای اولیه بدست آمده ما وجود ۴۴درصد پروژهای عمرانی در جزیره کیش غیر فعال و ۵۶ درصد هم فعال و یا نیمه فعال بودند.

سعیدی افزود: ۱۵۸ پروژه غیر صنعتی بالای هزار متر در کیش داریم که ظاهر جزیره را زشت و ناهمگون کرده است. از این تعداد با تشکیل کارگروه ها به مشکل ۴۳ پروژه با تشکیل ۵۹ جلسه و ۱۰۰۰ نفر ساعت رسیدگی کرده ایم.

به گفته معاون اقتصادی منطقه آزاد کیش، طی ۷ ماه گذشته ۱۹ کمیسیون اقتصادی برگزار شد و  هزار و ۲۳۰ مجوز طی ۳ ماه گذشته صادر شد. همچنین برای تشویق سرمایه گذاران فرایند سرمایه گذاری مجددا بررسی شد و با حذف برخی فرآیندها بروکراسی اداری کم شد.

سعیدی راه اندازی بورس بین المللی با پایه ارزی، تاسیس صندوق توسعه جزیره و توسعه اکوسیستم کارآفرینی در حوزه صنعتی و تأسیس مرکز شتاب دهند و تله کیش و حوزه دیجیتال  و ساخت تم پارک و سرمایه گذاری صنعتی خارجی و تاسیس بانک آفشور را از اقدامات جدید در کیش عنوان کرد.

دولت مانع بزرگ پیشرفت توسعه و سرمایه گذاری شده است

حسین کتاب فروش مدیر سندیکای صنایع کیش عنوان کرد: در سنوات گذشته سرمایه گذاران از حمایت سازمان و دولت بهره می‌بردند متاسفانه الان دولت مانع بزرگ پیشرفت و فعالیت سرمایه گذاران و تولید کنندگان است و با تصویب و تدوین مقررات غیر اصولی و  غیر کارشناسی بزرگترین سد راه فعالان اقتصادی شده اند.

کتاب فروش افزود: به جای حمایت با تصویب قوانین غیر لازم سنگ‌ اندازی می شود و کار را هم ‌برای مدیران سازمان سخت کرده اند هم بخش خصوصی. در این شرایط امیدواریم همراهی و تامل بیشتر را شاهد باشیم.

مدیر سندیکای صنایع کیش تصریح کرد: متاسفانه در بسیاری از اقدامات هیچگونه نظرخواهی از کارشناسان و نخبگان نمی شود و همین دور زدن ها مشکلات متعددی را متوجه مناطق أزاد می کند. امروز تولید و داشتن کارگاه و کارخانه در مناطق أزاد هیچ مزیت و خروجی و فایده ای برای سرمایه گذار ندارد.

وی عنوان کرد: اگر شرایط فراهم باشد و امور به درستی پیش برود و همه با هم همکاری کنیم و پیش برویم ارزیابی که از توان و دانش مدیریت جدید بدست آمده این مدیریت می تواند رکورد توسعه و پیشرفت کیش در تمام ادوار را به نام خود ثبت کند.

دولت از حل مشکلات فعالان اقتصادی غافل مانده است

نادر کشتکار مدیرعامل یک شرکت سرمایه گذاری در جزیره کیش عنوان کرد: به جهت موقعیت استراتژیک جزیره و با توجه به پتانسیل های موجود و امتیازات بی شمار امروز می بایست جزیره کیش در سطح ممتازی از پیشرفت و توسعه برخوردار باشد که متاسفانه طی این دوران ها تصمیمات اشتباه غیرکارشناسی جزیره کیش را نسبت به برنامه و اهداف دور کرده است.

وی اضافه کرد: با حضور مدیریت جدید منطقه آزاد کیش امیدواریم قطار توسعه و پیشرفت کیش بر روی ریل درست و دقیق خود قرار بگیرد. اثرات کارهای مدیریتی در بلندمدت نمایان خواهد شد، ایجاد بازار دوم بورس و بانک های آفشور در کیش برای سرمایه گذاران امیدوار کننده است.

کشتکار غفلت مدیران دولتی از ظرفیت بخش خصوصی در دورهای گذشته را در روند توسعه جزیره کیش تاثیرگذار دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه دولت از اقدامات زیربنایی و اساسی که می توانست بسیاری از مشکلات بخش خصوصی را حل کند غافل ماند. سرمایه گذار جدید وقتی حال و روز ما را می بیند رغبتی برای حضور و سرمایه گذاری در کیش ندارد.

کشتکار توجه ویژه به توسعه همه‌ جانبه بخش گردشگری را ویترین و شالوده و نکته عطف جزیره زیبای کیش عنوان کرد و  از مدیرعامل منطقه آزاد کیش تقویت و حمایت و توجه بیشتر به این حوزه را خواستار شد.

جذب گردشگران خارجی از اولویت حوزه گردشگری قرار بگیرد

مخملباف رئیس هیئت‌مدیر جامعه هتل‌داران کیش در این نشست توجه به حوزه  ای تی و گردشگری را کلید موفقیت و توسعه کیش عنوان کرد و افزود:  ۵۰ هتل در کیش وجود دارد که می شود از این ظرفیت برای جذب گردشگران خارجی بهره برد. طبق آمارهای معتبر گردشگری جهانی هر ۶ گردشگر خارجی ۱ شغل و هر ۶۰ گردشگر داخلی ۱ شغل ایجاد می کند، بنابراین کشورهای گردشگر پذیر دنیا به این نتیجه رسیده اند که جذب گردشگر خارجی یکی از بهترین ابزارها جهت اشتغال زایی و کارآفرینی است. در واقع یک ‌کیک بسیار بزرگ و خوشمزه در گردشگری دنیا که متاسفانه سهم ایران با توجه به داشته‌ های خدادادی و طبیعی و تاریخی بسیار ناچیزی است.

وی با اشاره به جاذبه های اقلیمی در کیش ، عنوان کرد: باید شرایطی فراهم شود تا با ایجاد خطوط هوایی مستقیم بین کیش و کشورهای اسکاندیناوی گردشگران خارجی را به سمت کیش هدایت کرد.

مخملباف توسعه و بروز رسانی اپلکیشن کیش و توجه ویژه هواپیمایی کیش به برقراری مسیرهای منتهی به کیش و قطع برخی واسطه ها در راه چارترینگ پروازها و هتل ها از مدیران سازمان منطقه آزاد کیش خواستار شدند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش با تقدیر از جامعه بازاریان و اصناف کیش که میزبان این نشست بودند گفت: این دومین نشست با سرمایه گذاران، تجار و فعالان اقتصادی کیش است و خوشحالیم که اعتماد متقابل و تفاهم صمیمانه قلبی و صادقانه بین سازمان منطقه آزاد کیش و مردم شریف جزیره در عرصه های مختلف، به عنوان سرمایه ای اجتماعی برای ما بسیار مغتنم است و هر چه این سرمایه بیشتر شود امید ما به آینده افزایش می یابد تا بتوانیم این دوران دشوار را مانند همه دوره های سخت به یمن هوشیاری و انسجام مردم، رهبری فرزانه و دولت مدبر به پشتوانه همین مناسبات و سرمایه اجتماعی سپری کنیم.

دکتر انصاری لاری افزود: همه مدیران کیش در ادوار مختلف با نیت مثبت و از صمیم قلب برای توسعه و آبادانی کیش تلاش کرده اند اما همچنان که در سطح ملی هم شاهد هستیم علیرغم نیت توسعه گرایانه و حسن ظن همه دولت ها، هم در کشور و هم در مناطقی مثل کیش در چمبره برخی ضوابط، قوانین، مقررات، شیوه نامه ها، روش ها و منش هایی گرفتار هستیم که دولت ما را یغماگر نشان می دهد و سازمان منطقه آزاد کیش را هم به لحاظ شان دولتی در موضع متقابل با مردم یا سرمایه گذار قرار می دهد.

وی تصریح کرد: همدلی و همراهی مردم و فعالان اقتصادی ضرورتی اجتناب ناپذیر برای توسعه کیش است و نیاز است در خصوص شفاف سازی و سلامت انجام امور نخبگان اقتصادی و شهروندان نیز همگام با سازمان منطقه آزاد کیش کمک کنند که هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی شاهد روابط و مناسبات سالم اقتصادی و بر اساس ضابطه و قانون باشیم.

دکتر انصاری لاری گفت: همان گونه که در سخنرانی مراسم معارفه،  تحول را رویکرد مدیریتی خود اعلام کردم همچنان نیز بر ایجاد تحول در کیش پایبند هستیم اما ایجاد تحول صرف اراده و تلاش ما ممکن نیست بلکه همه بخش ها باید برای ایجاد تحول به کمک ما بیایند و دست به دست هم دهند. کسانی که بیشترین سابقه سکونت و کار را در جزیره کیش دارند باید در خصوص وضعیت امروز کیش بیشترین پاسخ را بدهند. نباید منتظر باشیم که تنها از سوی تیم مدیریتی و سازمان منطقه آزاد کیش تحول و دگرگونی عمیق اتفاق بیفتد بلکه باید با صداقت سهم عملکرد هر یک از ما برای تحول کیش مشخص باشد و با همفکری، هماهنگی و همدلی در مسیر تحول کیش گام برداریم.

دکتر انصاری لاری تاکید کرد: در بسیاری از حوزه ها در کیش هنوز بسیار سنتی عمل می شود. گردشگری پیشانی کیش است و همه اتفاقاتی که ما دنبال می کنیم بر محور گردشگری است. اما صاحبان صنعت گردشگری در کیش باید بیشتر از دیگران از خود بپرسند که چقدر با جریانات نوین گردشگری دنیا همراه و هم پا هستند و خود را چه اندازه با این پیشرفت ها تطبیق داده اند. حوزه گردشگری بسیار مهم است  و با توجه به گردش مالی بالای این صنعت در جهان  بسیار به این حوزه توجه می شود. ما هنوز آموزش صحیح در زمینه ارائه دهندگان خدمات گردشگری نداریم. هنوز در بهترین هتل ها و رستوران ها در ایام شلوغی خدمات دهی بسیار دشوار می شود و آن طور که باید شایسته نیست. این موضوعات را باید خودمان پیگیری کنیم.

وی ادامه داد: من معتقدم در جایی مثل کیش می توانیم الگویی برای کشور باشیم و بخش خصوصی دولت را به دنبال خود بکشاند. بخش خصوصی کیش این ظرفیت را دارد. در همه حوزه های اقتصادی، فرهنگی و ورزشی کیش واجد چهره های متخصص و مجرب هستیم اما هم افزایی و شناسایی لازم را نداریم تا از توان و تجربه هم استفاده کنیم. اگر در جزیره کوچک کیش نتوانیم این وحدت و هم افزایی را داشته باشیم چگونه می توانیم در پهنه کشور این طرح را پیاده کنیم.

دکتر انصاری لاری گفت: من معتقدم در جزیره کیش با این ظرفیت بسیار خوب که بخشی از آن فعالان اقتصادی هستند می توان اقدامات خوبی انجام داد. درست است که کشور در شرایط خوبی نیست و ممکن است در این شرایط قوانینی هم تبدیل شود که متناسب با شرایط مناطق آزاد و نقض صحیح قوانین این مناطق باشد که وظیفه داریم دولت را متوجه کنیم اما با همه این ها ما ظرفیت خوبی در کیش داریم و نیاز است فعالان کیش به جای تفکر صنفی، عمومی فکر کنند. ما امروز برای گذر از این بحران با محوریت دولت به یک ائتلاف فراگیر و همه جانبه بین بخش خصوصی و دولت در کشور نیاز داریم و در جزیره کیش هم ایجاد یک ائتلاف عمومی همه جانبه برای توسعه ضرورت است.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش تاکید کرد: در هفت ماه گذشته هیچ زمینی در کیش فروخته نشده در حالیکه همه درآمد سازمان منطقه آزاد کیش از محل فروش اراضی بوده است. با این وجود تمامی پروژه های عمرانی کیش را فعال کرده ایم و به زمان بندی مناسب رسانده ایم. ترمینال جدید فرودگاه که در حال حاضر ۲۷۰ نفر در آن مشغول به کار هستند تا سال آینده به بهره برداری خواهد رسید. اسکله ۳۵ هزار تنی بعد از عید فطر بهره برداری و لایروبی آن هم آغاز می شود. پروژه باند جنوبی فرودگاه کیش با رفع اختلاف نظر سه ساله فعال شد و تا پایان سال افتتاح و سیستم آی ال اس بر روی آن نصب خواهد شد. ناوگان کیش ایر هم با ورود سه هواپیمای جوان توسعه می یابد.

وی با اشاره به لزوم توسعه فرودگاه کیش به عنوان مهمترین مبداء ورودی افزود: توسعه ترمینال فرودگاه ضرورتی برای جذب گردشگر است تا بتوانیم سالیانه به ۵ میلیون گردشگر خدمات بدهیم. بازارهای جزیره کیش باید شرایطی را با ارائه اجناس بر اساس ویژگی های کیفی و کمی متناسب فراهم کنند که انگیزه خرید در گردشگران ایجاد کنند. کیش را به عنوان کالای برتر ایرانی می دانیم اما آیا در بازارهای کیش هم کالای برتر عرضه می کنیم.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در ادامه به تبیین مشکلات ناشی از اجاره بهای بالا و خدمات دهی نا مناسب در بخش تفریحات دریایی گفت: بازار بی ثبات و بی کیفیت جذابیتی برای گردشگران ندارد فعالان بخش خصوصی هم باید برای کسب و کار خود برنامه داشته باشند. ماهم در سازمان منطقه آزاد کیش باید برنامه های کیش ایر را توسعه دهیم و این امر در برنامه ریزی های ما قرار دارد تا این شرکت هواپیمایی در خدمت جزیره باشد. ایرلاین های دیگر هم باید کمک کنند.

وی عنوان کرد: چارتر کنندگان باید به صورت متعارف نرخ بلیت ارائه کنند. سفر گردشگران به کیش با قیمت بلیت ۱۵ هزار تومان و برگشت با نرخ هشتصد هزارتومان فریب گردشگر است. باید به گردشگران در مورد هزینه سفر آگاهی بدهیم. انتظار داریم همه فعالان حوزه های مختلف با ما همراه باشند. چارتر کنندگان هتل ها هم باید تناسب را رعایت کنند که فقط چند هتل ضریب اشغال ۱۰۰ درصدی نداشته باشند و دیگر هتل ها خالی باشند.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا