اجتماعیمیراث فرهنگییادداشت

ضرورت مدیریت جو ناهنجار ورزشگاه‌های کشور

محمد نعمتی،مدرس مدیریت

متاسفانه در بازی فوتبال هفته گذشته پرسپولیس و تراکتور سازی تبریز شاهد نزول اخلاق ورزشی و انسانی به بدترین شکل ممکن بودیم ، به نحوی که فارغ از سابقه و افتخارات ملی علیرضا بیرانوند و یا با تقصیر و بی تقصیر بودن او در نقل و انتقالات باشگاهی ، در حضور مادر این بازیکن در استادیوم، این بازیکن توسط تماشاگران طرفدار پرسپولیس آماج رکیک ترین و بی اخلاقی ترین فحاشی های خانوادگی قرار گرفت.

در خصوص ریشه یابی این موضوع ، ضرورت انجام تحقیقات جامعه شناسی در زمینه شناسایی علل این ناهنجاریها و راهکارهای مرتبط با مدیریت و رفع آن بسیار حایز اهمیت است ، علی هذا در بررسی تاریخی علل این ناهنجاری اخلاقی و گروهی ، کاملا مشخص است که در طی سالها و دهه های اخیر، جو ورزشگاه‌ها به مراتب بدتر شده و فحاشی‌های دسته‌جمعی ، جو غالب تشویق‌های تماشاگران را در بر‌ گرفته است.

ریشه یابی علل این جو، نشان‌دهنده نقش اساسی و اصلی لیدرهای مواجب‌بگیری است که برای خوشایند این و آن، سکوها را با شعارهای بی‌ادبانه و هتاکانه بر اساس نظرات اربابان خود، به قهقرای اخلاقی برده اند.

نکته تامل‌برانگیز در مورد جو بد ورزشگاه‌ها (که می‌توان آن را با مدیریت صحیح اصلاح کرد)، این است که در طی همه‌ی این سال‌ها اراده‌ای برای تغییر شرایط و جو ورزشگاه‌ها وجود نداشته است.

مدیران باشگاه‌ها خود به نوعی مقهور جو «لیدر سالاری» ورزشگاه‌ها بوده‌اند و ترجیح داده‌اند به جای برخورد، آن را به اطاعت خود درآورند تا در منازعات مدیریتی، دست‌بالا را داشته باشند. معدود مدیرانی هم که مثل اکبر غمخوار (در پرسپولیس) یا واعظ‌ آشتیانی (در استقلال) که سعی کردند هوای تازه‌ای به اتمسفر آلوده‌ی سکوها بدمند، خود خیلی زود در منازعات مدیریتی حذف شدند تا بدین‌ ترتیب جایگاه لیدرها تقویت شود.اتفاقاتی تاسف‌برانگیز که در ورزشگاه‌ها ایران ،رخ می‌دهد، حاصل ساز و کار و مناسبات غیرحرفه‌ای در سطوح مدیریتی فوتبال است.

وقتی لیدرهای منصوب و مواجب‌بگیر خود عامل و منبع بی‌اخلاقی و فحاشی در ورزشگاه‌ها هستند، دیگر هیچ جای دفاعی برای مدیرانی که سعی می‌کنند، در کنار کارنامه‌ی فنی، سیاهه‌ای از اقدامات فرهنگی‌شان را هم به رخ بکشند، باقی نمی‌ماند.

سوال اساسی در این میان این است: در کشوری که مسابقات فوتبال در آن با تلاوت قرآن آغاز می‌شود، چرا مدیران و مسئولان مربوطه در طی این همه سال نه‌تنها قدم اساسی برای رفع بی‌اخلاقی‌ها در ورزشگاه برنداشته‌اند؛ بلکه خود با استخدام لیدرهای فاقد صلاحیت اخلاقی برای هدایت تماشاگران ، آتش فحاشی‌ها و بی‌اخلاقی‌ها را نیز تندتر می‌کنند؟ چرا هیچ‌گاه در کشوری که بر در و دیوار شهرهای آن پر از شعائر مذهبی است و رسانه‌ها دائماً مسائل شرعی و اخلاقی را به شهروندان گوشزد می‌کنند، اراده‌ای برای اصلاح جو ورزشگاه‌ها نبوده است؟

به نظر می رسد جو ورزشگاه‌ها به حدی ناهنجار و مشمئز کننده شده است که انتظار عمومی حتی از مسئولین سیستم های اطلاعاتی و قوه قضاییه کشور این است که با توجه به شناخته شده بودند تعداد محدودی از لیدرهای موجود در بازی فوق الذکر و نقش کلیدی این افراد در شکل دادن به این ناهنجاری ، برای یک بار هم شده ، اقدام به احضار این افراد و بازخواست از آنان در خصوص عملکرد خود نمایند ، تا این افراد بداند که کشور بی قانون نیست و بالاخره یک جایی بایستی در مقابل عملکرد ناهنجار خود جوابگو باشند.

اطمینان دارم که در صورت شناسایی و احضار تعدادی لیدرهای اصلی حاضر در این بازی ، توسط مدعی العموم و قوه قضاییه و محاکمه و مجازات مناسب این افراد ، شاهد کاهش چنین هتاکی های گروهی در ورزشگاه‌های کشور خواهیم بود.به هر شکل در صورت بی تفاوتی دستگاههای متولی در این زمینه و به مانند همیشه ، به فراموشی سپردن این معضل ، متاسفانه شاهد ادامه و افزایش چنین حوادث ناهنجاری خواهیم بود.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا