اقتصاد کلان و بودجهاقتصادی

اولويت ما تحقق عدالت و توسعه متوازن است /استان گيلان به صنايع تبديلي نياز دارد

رئيس سازمان برنامه و بودجه با تاكيد بر سند آمايش سرزميني در راستاي تحقق عدالت و توسعه متوازن،گفت: توسعه نامتوازن مشكلات زيادي را براي مردم ايجاد كرده است.

به گزارش اقتصاد روز، دكتر سيد مسعود ميركاظمي معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان برنامه و بودجه كشور در نشستي با رئيس، معاونان و مديران سازمان مديريت و برنامه ريزي استان گيلان با تاكيد بر ضرورت تغيير نگاه در سازمان برنامه و بودجه كشور، گفت: ۴۲ سال از انقلاب گذشته، كارهاي زيادي هم انجام شده(در هر شهر و روستا جاده احداث شده، آب، برق،گاز، تلفن و اينترنت رفته) ولي امروز جوانان ما مشكل اشتغال دارند.
وي ادامه داد: مسايلي كه به آن توجه نمي شود رشد اقتصادي، افزايش سطح درآمد خانوار، افزايش قدرت خريد مردم، كاهش تورم و ايجاد اشتغال از جمله مباحث بسيار مهمي هستند كه معمولاً در برنامه هاي پنج ساله و بودجه گنجانده مي شود ولي بجاي عملياتي شدن به فراموشي سپرده مي شود .
معاون رئيس جمهور تاكيد كرد: مبحث بودجه امري مهم و ضروري است ولي تنها با بودجه مشكل اساسي مردم و مشكل اقتصادي كه بر زندگي مردم حاكم شده، حل مي شود؟ نمي توانيم در باره اين موضوعات مهم بي تفاوت باشيم، بايد فكري براي حل مشكلات بشود.
وي با بيان اينكه سازمان برنامه و بودجه در كشور و سازمان مديريت و برنامه ريزي در استان ها به تدريج فقط به سازمان بودجه تبديل شده، بايد به برنامه ريزي توجه شود، تصريح كرد: طي هشت سال گذشته حدود ۲۷۰۰ همت مصرف شده است ، اما نتيجه اش براي مردم چه بوده است ؟ رشد اقتصادي منفي و نرخ رشد سرمايه گذاري و بهره وري پايين و افزايش بيكاري است. آيا مي توانيم اين روند غير منطقي را ادامه دهيم؟
دكترميركاظمي با بيان اينكه مردم هزينه زيادي كرده اند تا فرزندانشان تحصيل كنند ولي الان بيشترين بيكاري در بخش نيروهاي تحصيل كرده است، خاطر نشان كرد: اثر اين همه مصارف در كجاست؟ بهره وري نيروي انساني و بهره وري كل پايين است. اين سوال پيش مي آيد كه اثربخشي اين همه مصارف كجاست؟ چرا باري از دوش مردم برداشته نشده است؟ تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدي از كجا مي آيد؟ وقتي صحبت ارز ترجيحي مي شود مي گويند دست نزنيد چون تورم مي شود. با وجود ارز ترجيحي تورم بالاي ۴۵ درصدي است؟! آيا مي توانيم باز اين روال غير منطقي را طي كنيم؟
رييس سازمان برنامه و بودجه كشور با اشاره به اينكه عمدتا هزينه هاي جاري افزايش يافته و از بودجه عمراني كاسته مي شود، گفت: در سال ۹۱ كل مصارف كشور ۸۱ هزار ميليارد بود ولي چه اتفاقي افتاد كه ظرف هشت سال گذشته مصارف كشور ۱۰ برابر شده، دستاورد آن چه بوده است؟ تعدادي از پروژه ها انجام شده و به پنج ميليون جمعيت شاغل و بازنشسته حقوق داده شده است ، ولي بقيه مردم كشور چه وضعيتي داشته اند!آيا بقيه مردم براي مسئولان مهم نبوده اند؟ نمي توانيم نسبت به اين موضوعات بي تفاوت باشيم.
معاون رئيس جمهور اضافه كرد: چرا بعضي از شاخص ها تغيير كرده است؟ مثلا چرا معدل دانش آموزان كاهش پيدا كرده، رشد علمي در دانشگاه ها صعودي يا كاهشي بوده و سوالاتي نظير اينها در همه حوزه ها از جمله اقتصاد، آب، برق، گاز، تلفن، اينترنت و… مطرح است. چون به نظر مي رسد كسي اهداف كمي و رشد كيفي را كنترل نمي كرد و اكنون هيچكس پاسخگو نيست. به بيان ديگر روند مصرف لجام گسيخته افزايش مي يابد در حالي كه در هيچ جاي دنيا اينطور نيست.
وي ادامه داد: در همه جاي دنيا با پيش بيني ميزان مصرف انرژي، ميزان رشد اقتصادي نيز پيش بيني شده و با برنامه ريزي درست و توجه به طرح هاي اثرگذار رشد اقتصادي در جامعه تحقق مي يابد، يعني اين دو متغير در تعامل با هم هستند، ولي در سال هاي اخير در ايران رشد اقتصادي وجود نداشت ، پس چرا مصرف ما اينقدر بالا بوده است؟
وي با انتقاد از طولاني بودن ساخت و بهره برداري بعضي از پروژه هاي عمراني، اضافه كرد: خيلي از پروژه ها در كشور هنوز تمام نشده و بطور ميانگين به ۱۷ سال رسيده اند كه اگر همين منوال پيش برود به ۲۵ سال هم خواهند رسيد. چون بيش از دو هزار ميليارد پروژه نيمه تمام بر زمين مانده است.
وي ياآور شد: شوراي برنامه ريزي استان ها بايد اختيار داشته باشند تا اعتبارات در راستاي پروژه اي كه واقعاً نياز مردم را رفع مي كند و در رشد اقتصادي موثر است صرف شود، خيلي بهتر است پول در ۹هزار رديف بودجه تقسيم نشود. چون گاه با خرد كردن اعتبارات، بدون اينكه بتوان كار بزرگ و مهمي انجام داد فقط هزينه مي شود.
دكتر ميركاظمي با تاكيد بر اينكه ماموريت سازمان برنامه و بودجه كشور و سازمان مديريت و برنامه ريزي استان ها ارتقاء شاخص هاي كلان است، افزود: اشتغال به كار جوانان بسيار مهم است، پس منابع با برنامه ريزي در بخش اشتغال بايد افزايش داده شود تا اشتغال پايدار ايجاد شود.
رييس سازمان برنامه و بودجه كشور با اشاره به پيش بيني فروش نفت و اينكه آيا پيش بيني ۱۸ هزار ميليارد دلار براي ارز ترجيحي در سال آينده قابل دسترسي هست يا نه، اظهار كرد: تصميم گيري در مورد ارز ترجيحي و همچنين برآورد ميزان پرداخت حقوق و دستمزد بسيار مهم است. با جلوگيري از فرار مالياتي و اصلاح پايه هاي مالياتي بايد در راستاي تحقق پيش بيني ۷۰۰ همت از بخش ماليات گام برداشت.
وي با بيان اينكه هزينه هايي از دولت گذشته بدون اينكه منبعي براي آن وجود داشته باشد بر كشور تحميل شده است، خاطرنشان كرد: در سال ۱۴۰۱ ۲۰۰ هزار ميليارد تومان بابت اوراق سر رسيد و ۲۰۰ هزار ميليارد تومان بابت صندوق ها بايد پرداخت شود.
معاون رييس جمهور با اشاره به راه اندازي صندوق پيشرفت و عدالت در سال آتي گفت: سهم استان ها و سهم شهرستان ها بايد مشخص شود و كنترل و نظارت نيز تقويت گردد. در واقع نقش سازمان بايد تقويت شود چون سازمان برنامه و بودجه براي كشور و سازمان مديريت و برنامه ريزي استان ها براي استان بايدفكر و برنامه داشته باشند .
دكتر ميركاظمي با اشاره به بازديد از استان گيلان، گفت: در خيلي از بخش ها به صنايع تبديلي نياز داريد. گاه يك فرد سرمايه گذار براي تكميل پروژه خود به چند ميليارد وام نياز دارد كه با توجه به روند كار بايد كمك شود. بنابراين براي انجام كارها و هزينه درست بودجه، برنامه ريزي كنيد تا برداشت بيشتري داشته باشيد. به عنوان مثال در بخش كشاورزي بايد براي موضوعاتي از جمله نرم افزار، آموزش، ترويج، اصلاح خاك، بذر و نظاير آن منابع اختصاص داد. بهره وري گاه با صرف هزينه كم هم اتفاق مي افتد به شرط اينكه منابع درست اختصاص داده شود.
معاون رييس جمهور با بيان اينكه گاه بعضي ها پيشنهاد ساخت شهرك هاي صنعتي جديد را مي دهند، گفت: بسياري از واحدهاي صنعتي ما يا تعطيل شده اند و يا با ظرفيت كمتري كار مي كنند در حالي كه سوله ها و شهرك هاي صنعتي زيادي ساخته شده بايد همين ظرفيت هاي موجود فعال شود و نيازي به شهرك سازي صنعتي جديد نيست.
وي با تاكيد بر سند آمايش سرزميني در راستاي تحقق عدالت و توسعه متوازن، گفت: توسعه نامتوازن مشكلات زيادي را براي مردم ايجاد كرده است. صنايع زيادي را به بعضي از استان ها برده اند كه موجب افزايش آلايندگي در آن شهرها شده و از سوي ديگر شهرستان هاي حاشيه همان استان ها بسيار ضعيف هستند. به عبارت ديگر توسعه نامتوازن اتفاق افتاد كه پيامدهاي زيادي از جمله مهاجرت را در پي داشته است.
وي با تاكيد بر اينكه زنجيره هاي صادراتي را شكل دهيد و مشاغل خانگي را تقويت كنيد، گفت: با ارتقاء شاخص هاي كلان براي جمعيت، مهاجرت، شهرها، روستاها، صنايع، كشاورزي و… برنامه داشته باشيد تا با اجراي برنامه هاي درست ضمن دستيابي به توسعه، رشد اقتصادي و درآمد مردم افزايش يابد.
وي با بيان اينكه امروز هر جا مي رويم با مشكلات اقتصادي روبرو هستيم، گفت: روز به روز وضعيت اقتصادي مردم ضعيف تر مي شود در حالي كه ما نه تنها كشور فقيري نيستيم بلكه يك كشور ثروتمند هستيم، بايد درست هزينه كنيم. در بودجه ۱۴۰۱ پيش بيني ما اينطور است كه فقط چند توافق نامه با وزارتخانه ها شود. چون متولي خيلي از بخش ها در كشور مشخص نبوده و به همين خاطر كسي هم پاسخگو نيست.
دكتر ميركاظمي افزود: هر وزارتخانه يا اداره و دستگاهي خود را از پاسخگويي مبرا و ديگري را معرفي مي كند. چند سال است كه رشد اقتصادي در حد صفر است ولي هيچكس جوابگو نيست.
دكترميركاظمي در بخشي ديگر از سخنان خود ضمن قدرداني از گزارش ارايه شده توسط رييس سازمان، خطاب به خانم كاوسي گفت: گزارش خيلي خوبي ارايه داده شد و با توجه به شاخص هايي كه در گزارش بود آينده نگري شده با بهره مندي از كارشناسان خبره سازمان از فرهيختگان و دانشگاهيان نيز كمك بگيريد، با قوت به كارتان ادامه دهيد.
وي تصريح كرد: بايد از تجربيات درس گرفته شود كه بدهي روي بدهي اضافه نشود. بي انضباطي اقتصادي بايد از بين برود و اعتماد عمومي براي سرمايه گذاري افزايش يابد. براي تحقق اين مهم تورم مديريت شود كه آن هم با برنامه ريزي درست در بودجه محقق مي شود.
معاون رئيس جمهور عنوان كرد: اگر مذاكرات به نتيجه رسيد چه بهتر، اگر هم نشد دست روي دست نمي گذاريم تا ديگران براي ما تصميم بگيرند. ايران جزء كشورهاي ثروتمند، با برنامه ريزي درست نبايد معطل ديگران شد.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا