اقتصاد بین المللاقتصادی

تشریح اقدامات کمیسیون آیین‌نامه برای اصلاح فرایند قانونگذاری، نظارت و رسیدگی به لایحه بودجه/ نوآوری قوه مقننه در اصلاح ساختار بودجه

حسین زاده بحرینی با اشاره به عملکرد کمیسیون آیین‌نامه داخلی در مجلس یازدهم:

رئیس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس معتقد است اصلاح روند رسیدگی به لایحه بودجه در راستای اصلاح ساختار بودجه بود که از قوه مقننه آغاز شد تا ساز و کار تعریف شده، باعث نظام‌مند شدن قانون بودجه شود.

به گزارش اقتصاد روز محمدحسین حسین زاده بحرینی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه کمیسیون آیین نامه داخلی از ابتدای تشکیل دوره یازدهم مجلس، اولویت هایی را در قالب تعدادی بسته کاری برای خود در نظر گرفت، گفت: در جلساتی این اولویت‌ها تبیین و با حضور دکتر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در کمیسیون نهایی شد.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به محتوای اولویت‌ها اظهار کرد: این بسته ها موضوعاتی از جمله اصلاح فرایند قانونگذاری، نظارت، نظارت بر رفتار نمایندگان، شفافیت، رسیدگی به اعتبارنامه ها، رسیدگی به بودجه کشور، اثربخشی کمیسیون ها، نحوه تعیین کمیسیون نمایندگان و ساختار تشکیلات اداری مجلس بود.

وی عنوان کرد: اصلاح قانون آیین نامه داخلی مجلس در مورد برخی فرایندها و اصلاح ساختار اداری مجلس به عنوان دو اولویت اصلی اعلام و پیگیری شد تا ضمن آسیب شناسی وضعیت فعلی با هدف بهبود فرایندها، چابک سازی، کارآمدی و هوشمند سازی انجام شود.

حسین زاده بحرینی در ادامه با اشاره به برخی طرح های اصلاح آیین نامه داخلی مجلس، بیان داشت: از جمله این طرح ها، طرح اصلاح ماده 182 آیین نامه داخلی مجلس بود که کمیسیون با وصول این طرح برای اصلاح فرایند رسیدگی به لایحه بودجه کشور به صورت دو مرحله ای یعنی مرحله اول رسیدگی به احکام در قالب ماده واحده و تبصره ها و در مرحله دوم رسیدگی به ارقام بودجه در قالب جداول تفصیلی با رسیدگی دقیق و کارشناسی تر و با تعیین بازه های زمانی برای پیشنهادهای نمایندگان، رسیدگی در کمیسیون های تخصصی، کمیسیون تلفیق، صحن علنی مجلس و دولت را تعریف کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: البته بخش‌هایی از اصلاح انجام شده به ماده 180 قانون آیین نامه داخلی که به موضوع رسیدگی به برنامه های توسعه کشور می پردازد، هم تعمیم پیدا کرد. این طرح پس از گزارش کمیسیون آیین نامه داخلی در صحن مجلس با رأی خوبی به تصویب رسید و در حال حاضر در مرحله رسیدگی در شورای نگهبان قرار دارد.

وی اصلاح رسیدگی لایحه بودجه را یک نوآوری دانست و افزود: پیش از این مجلس به بررسی جداول ورود پیدا نمی کرد اما با این طرح، روندی برای بررسی مجلس در ارقام جداول تعیین شد و شیوه رسیدگی به لایحه بودجه با فرایند جدید به این شرح است که دولت ابتدا لایحه احکام را به مجلس ارسال می کند و ماده واحده و تبصره ها به همراه پیشنهادهای نمایندگان در کمیسیون های تخصصی، کمیسیون تلفیق و سپس در صحن مورد بحث و رسیدگی قرار می گیرد؛ پس از آن به دولت ارائه می شود تا دولت طی مهلتی ده روزه، بخش جداول تفصیلی لایحه بودجه به مجلس تقدیم کند.

حسین زاده بحرینی در ادامه اظهار داشت: رسیدگی به بخش دوم بودجه وابسته به بخش اول است و چارچوب هایی هم برای این فرایند در نظر گرفته شده، برای مثال برگزاری جلسات کمیسیون تلفیق در صحن، امکان اظهار نظر همه نمایندگان در جلسه تلفیق، مشخص شدن سقف بودجه و هفت عدد اصلی بودجه در بخش اول و عدم تغییر این مبانی در بخش دوم. همچنین از این پس تغییر ارقام بعد از تصویب در هر مرحله، تخلف محسوب خواهد شد. در نهایت این طرح گامی برای اصلاح ساختار بودجه بوده و باعث نظام مند شدن رسیدگی به لایحه بودجه می شود.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم در ادامه با اشاره به اصلاح فرایند رسیدگی به اعتبارنامه نمایندگان، اذعان داشت: هرچه این موضوع دقیق و شفاف تر تنظیم شود، چالش های ابتدای هر دوره برای رسیدگی به اعتبارنامه نمایندگان کاهش می یابد. با توجه به وصول چند طرح از سوی نمایندگان برای اصلاح مواد آیین نامه داخلی مرتبط با رسیدگی به اعتبارنامه، کمیسیون دو موضوع دقیق کردن عبارت «تصویب» اعتبارنامه به جای «تصمیم گیری» و اینکه چنانچه معترض در شعبه رسیدگی کننده و کمیسیون تحقیق به اعتراض خود اصرار داشته باشد، اعتبار نامه در صحن مجلس مورد رسیدگی قرار گیرد، لحاظ شده است.

وی در ادامه افزود: همچنین برای جلوگیری از اتلاف وقت در صحن علنی مجلس، با اصلاح ماده 122 قانون آیین نامه داخلی امکانی فراهم شد تا هیأت رئیسه مجلس بتواند انتخاب نمایندگان در شوراها، مجامع و هیأت های ملی و استانی که تعداد زیادی از انتخابات ها را در بر می گیرد به جای رأی گیری مخفی با ورقه با دستگاه الکترونیک انجام دهد.

حسین زاده بحرینی اضافه کرد: طرح دیگری با رویکرد اصلاح ماده 206 قانون آیین نامه داخلی برای ضابطه مند کردن تذکرات نمایندگان در انتهای جلسات صحن علنی برای بیان موضوعات و دغدغه های روز، قانون شد تا هشت نفر از نمایندگان فرصت بیان تذکرات را داشته باشند.

وی در ادامه با بیان اینکه با توجه به حجم بالای ورودی طرح های اصلاح آیین نامه داخلی در این دوره، علیرغم اینکه اعضای کمیسیون آیین نامه در کمیسیون های تخصصی هم عضو هستند و دغدغه ها و مشغله های بسیاری دارند، عنوان کرد: از ابتدای دوره تا کنون توانسته ایم با برگزاری جلسات مستمر و ثابت کمیسیون، به طرح های بسیاری رسیدگی کنیم و علاوه بر رسیدگی به طرح ها حسب وظایف قانونی، مباحث دیگری از جمله موضوعات اداری، ساختاری،  ضوابط و دستورالعمل ها را نیز رسیدگی کرده و به تصویب رسانده ایم.

رئیس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: یادآوری کنم با توجه به اینکه طرح های اصلاح آیین نامه داخلی به نصاب بالای دو سوم رأی نمایندگان حاضر در جلسه نیاز دارد و برخی موارد نمایندگان اصلاح قانون آیین نامه داخلی را لازم ندیدند، قاعدتاً موضوعاتی به تصویب نرسید و کماکان قانون فعلی حاکم است.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا