اقتصاد کلان و بودجهاقتصادی

جنگ تجاری آمریکا و چین

به گزارش اقتصاد روز، روزنامه ستاره صبح در گزارشی خبری- تحلیلی نوشت: چین و ایالات‌متحده این روزها درگیر جنگی تجاری هستند و شمشیر را علیه یکدیگر از رو بسته‌اند. این جنگ دودش به چشم جهانیان می‌رود. دونالد ترامپ پس از روی کار آمدن، جنگ موسوم به جنگ تعرفه‌های تجاری را میان چین و آمریکا کلید زد. نبردی که البته نه فقط چین، بلکه میان اروپا-آمریکا و کانادا-آمریکا هم کلید خورد، اما به وسعت جنگ تجاری میان دو ابرقدرت اول و دوم اقتصادی دنیا نیست. ترامپ در آخرین اظهارات خود خطاب به مقامات چین گفت که اگر قصد پاسخ به اعمال تعرفه‌های آمریکا بر روی کالاهای چینی را داشته باشند، آمریکا گلوله‌های بیشتری برای شلیک به چین دارد. با این حال به نظر می‌رسد چین قصد عقب‌نشینی از جنگ اقتصادی را ندارد؛ دلیلش این است که این کشور در سال‌های اخیر به جرگه مولدان صنعتی و فناوری پیوسته و از قدرت اقتصادی زیادی برخوردار است که می‌تواند جهان را تحت تأثیر قرار دهد. البته چین در چهار دهه گذشته نشان داده که همواره مقابل آمریکا با احتیاط و مصلحت‌گرایانه عمل کرده و از درگیری پرهیز کرده است.
روزنامه وال‌استریت ژورنال در ارتباط با تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین در گزارشی نوشت: دولت چین شمشیر را از رو بست و مذاکرات تجاری از پیش تعیین شده این کشور با آمریکا را لغو کرد. چین در نظر داشت دو هیئت مذاکره کننده جداگانه را به آمریکا اعزام کند، اما در پی تصمیم ترامپ در زمینه افزایش تعرفه‌ها، سفر هر دوی این هیئت‌ها را لغو کرد. این کشور همچنین سفر «لئو هو»، معاون نخست‌وزیر خود را به واشنگتن که قرار بود هفته آینده انجام شود، لغو کرد. پکن هفته گذشته اعلام کرده بود از روز دوشنبه تعرفه گمرکی جدیدی بر ۶۰ میلیارد دلار واردات آمریکایی اعمال خواهد کرد. این واکنشی به تصمیم دونالد ترامپ است که بر ۲۰۰ میلیارد دلار واردات چینی به آمریکا تعرفه گمرکی اعمال کرده است. ترامپ دوشنبه هفته گذشته با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده بود اگر چین به تعرفه گمرکی جدید واکنش نشان دهد، وی به سرعت بر واردات ۲۶۷ میلیارد دلار دیگر از محصولات چینی مالیات گمرکی اعمال خواهد کرد. ترامپ جمعه شب در تجمع انتخاباتی نامزد جمهوری‌خواه در «میسوری» بار دیگر این تهدید را تکرار کرد. در همین حال استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا تحت فشار است تا تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوهای تجاری با چین را تشدید کند. همزمان، آمریکا بخش «توسعه تجهیزات EDD» در وزارت دفاع چین را به دلیل خرید جنگنده‌های سوخوی ۳۵ و سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه تحریم کرده است. در مقابل، «گانگ شوانگ»، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست مطبوعاتی خود خواستار لغو تحریم‌های نظامی آمریکا علیه کشورش شده است.
تهدید چین از سوی ترامپ
رئیس‌جمهوری آمریکا تهدید کرده که اگر چین به تلافی بسته اخیر واشنگتن برای هدف گرفتن ۲۰۰ میلیارد دلار از صادرات چین دست به اقداماتی بزند، به اعمال تهدیدهای بیشتر بر کالاهای این کشور دست می‌زند. به نقل از خبرگزاری راشا تودی، دونالد ترامپ، دومین اقتصاد بزرگ جهان را به تفکر دوباره پیش از درگیر شدن در جنگ تجاری با کشورش فراخواند و مدعی شد، آمریکا گلوله‌های بیشتری دارد. ترامپ در گردهمایی انتخاباتی ایالت میسوری برای جاش هاولی، نامزد جمهوری‌خواه برای سنا گفت: قصد داریم تا تعرفه ۲۵ درصدی روی ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای ساخت چین اعمال کنیم و اگر آن‌ها تلافی کنند، ما با تدابیر بیشتری بازمی‌گردیم. چیزهای خیلی بیشتری داریم که با آن‌ها بازگردیم. او افزود: «ما اقدامات تجاری غیرمنصفانه چین را سرکوب می‌کنیم. ما چین را بازسازی کرده‌ایم. ما چنین ثروتی به آن‌ها داده‌ایم و قصد داریم آن را تغییر دهیم؛ بنابراین ما ۲۵ درصد روی ۵۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین تعرفه اعمال کردیم. بعد آن‌ها گفتند که ما هم همین کار را می‌کنیم. من هم گفتم خیلی خب، ما گلوله‌های بسیار بیشتری داریم». در همین ارتباط دولت چین اعلام کرده از ۲۴ سپتامبر تعرفه‌های جدیدی علیه کالاهای آمریکایی به ارزش ۶۰ میلیارد دلار اعمال می‌کند. جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین از دوشنبه اجرایی می‌شود. ترامپ پیش‌تر تأکید کرده بود ۱۰ درصد تعرفه ابتدایی از اول ژانویه ۲۰۱۹ به ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت. این دو اقتصاد بزرگ جهان فعلاً روی ۵۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی یکدیگر تعرفه اعمال کرده‌اند.

گسترش جنگ تجاری
به موضوعات سیاسی
خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است: ایالات‌متحده آمریکا با قاطعیت غیرعادی سرنوشت مسلمانان «اویغور» بازداشت شده در چین را محکوم و در حالی جبهه جدیدی با پکن باز کرده که روابط دو کشور شاهد تنش و وخامت روزافزون است. مایک پمپئو نیز گفته است: «صدها هزار و چه‌بسا میلیون‌ها اویغور بازداشت شده برخلاف میل‌شان در اردوگاه‌های احتمالی برای بازپروری در بازداشت به سر می‌برند و به تلقین‌های عقیده‌ای و سیاسی سخت و نقض‌های وحشتناک دیگر تن می‌دهند». پمپئو در سخنرانی شدیداللحنی درباره آزادی دینی گفته که باورهای دینی مسلمانان اویغور در معرض از بین رفتن است. چین در ماه آگوست گذشته در نشست کمیته حقوق بشر سازمان ملل متهم به بازداشت یک میلیون نفر در مراکزی در منطقه «شین جیانگ» در شمال غرب کشور، مهد اویغورها، شد. برخی از اعضای کنگره از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات در اواخر ماه آگوست از پمپئو و استیو منوچین خواستند که تدابیر سختی علیه مسئولان چینی که در بازداشت اویغورها دست دارند اتخاذ کنند.

مشاهده بیشتر

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا